FILM: Jeg elsker også dig – Juliette Binoche stråler mellem to mænd

Det begynder dvælende skønt med et midaldrende par, der svømmer rundt i det blå hav. De omfavner hinanden, kysser og fordyber sig i hinandens kroppe, mens det sødmefyldte Tindersticks-lydspor kører i baggrunden.

Indledningsscenen i den franske instruktør Claire Denis nye film er så gennemført romantisk, at det nærmest er ved at krænge over i ren kitsch. Derfor virker det også så meget desto kraftigere, når hun derefter hopper frem og skærer igennem harmonien med et knivhug.

For tilbage i de mere farveløse omgivelser i Paris er kærligheden langt mere hverdagsagtig og mindre idyllisk mellem Jean (Vincent Lindom) og Sara (Juliette Binoche).

Og da Saras gamle flamme Francois (Grégoire Colin) dukker op udvikler det hele sig til et glødende trekantsdrama. For hvem er Sara egentlig forelsket i? Og hvem begærer hun? Svaret er ikke entydigt.

Igen kunne det hurtigt have udviklet sig til et fuldbårent jalousidrama a la Daniel Steele, men Denis vil mere end det. Hun ønsker at gå ind i følelsernes kompleksitet, hvor sort/hvide absolutter bliver udfordret.

Selv titlen er dobbelttydig. Det, der kan siges som svar på en kærlighedserklæring kan også bruges til at beskrive, hvordan man som Sara står midt imellem to mænd, som hun begge finder attraktive. Hun har egentlig mest lyst til både at blæse og have mel i munden, men kan man egentlig det? Og i så fald hvordan?

Claire Denis er en mesterlig instruktør, der altid ved præcis, hvad hun gør, hvad indledningsscenen og det efterfølgende stemningsskift beviser.

Hun fortsætter med at vise, at når en person har en affære, så er de i stand til at synke ind i et følelsesmæssigt dobbelt bogholderi: På den ene side er personen måske tryg og tilfreds i sit ægteskab, men samtidig også besat af den anden.

Man følger Sara være intenst optaget af Francois og i næste sekvens lige så intenst og indigneret benægte alt med al den integritet og tårevædede, sårede uskyld, som Binoche kan levere med stor troværdighed.

Så stor, at man næsten skal anstrenge sig for at huske, hvad man lige har set. Skete det virkelig? Eller var det bare en drøm? Eller en alternativ virkelighed, som Sara forestillede sig?

Men nej, det var virkeligt. Lige som Saras benægtelser er virkelige og fuldstændig ærlige – fordi hendes kærlighed for Jean er virkjelig og ikke bare kan viskes bort så let.

De mandlige karakterer bliver aldrig lige så fascinerende, men det er ligegyldigt, for man får rigeligt foræret ved bare at fordybe sig i Binoches fantastiske præstation.

Og det er befriende med en film, hvor kvinden definerer og udforsker sig selv via mænd. Og hvor hun får lov at fremstå så egoistisk uden at det krænger over i ren femme fatale.

På den måde er ”Jeg elsker også dig” snildt efterårets mest fascinerende kærlighedsdrama.

Jeg elsker også dig – 116 minutter – Frankrig – Instruktør: Claire Denis – Medvirkende: Juliette Binoche, Vincent Lindom, Gregoire Colon m.fl.