Filmanmeldelse: Blokhavn – Veloplagt animation fra ghettoen
Siden 2017 har en stigende fanskare kunnet se små, animerede videoer på YouTube og Facebook om det fiktive, multikulturelle kvarter Blokhavn og de seks venner Ali, Abdi, Ahmed, Hassan, Davito og Musti.
Videoerne placerer sig et sted mellem ”Therkel i knibe” og ”South Park”. Animationen er en rustik blanding af reel animation og stop motion. Satiren er knivskarp, og tonen er rå, skamløs og herligt politisk ukorrekt og frem for alt autentisk. Her er ingen fordansket udlændingehumor.
De fem venner i kunstnergruppen Gigis, der står bag videoerne, er da også selv vokset op i ”the hood” midt i den ghettoverden, som de på både kærlig og humoristisk vis skildrer i Blokhavn.
Nu har de med hjælp fra produktionsselskabet Hyæne Film og Nordisk Film som distributør taget springet fra korte videoer til en hel spillefilm om Blokhavn-universet.
Spørgsmålet er så, om joken kan strækkes fra få minutter til de 76 minutter, som filmen varer? Svaret er både/og.
Historien udspiller sig omkring Blokhavn Skole. De seks drenge går i 8 klasse og behandler såvel undervisningen som lærerne med nådesløs mangel på respekt. Den eneste undtagelse er lærerinden Gertrud, som de alle forguder, fordi hun som den eneste ser deres potentialer og insisterer på at stille krav til dem.
Da uddannelses ministeren meddeler, at man vil lukke den dysfunktionelle og økonomisk bankerotte skole, udbryder der først feststemning blandt eleverne, som tænker, at de nu får tid til alt det, de hellere vil end at gå i skole.
Men snart går det op for Ali og vennerne, at man ikke slipper for at gå i skole, fordi ens egen skole lukker. Og at vennegruppen risikerer at blive spredt på skoler over hele byen.
De sætter derfor gang i et hektisk redningsforsøg, som dog hurtigt kommer ud i problemer, da bøllen og den selverklærede psykopat Rasmus beslutter sig for at sabotere planerne.
Som sagt er det forfriskende at opleve en historie, der
er født af et indefra blik. Kvarteret og skolen, der ifølge Gigis tager
udgangspunkt i kvarteret i og omkring Urbanplanen på Amager er simpelt hen perfekt
ramt – som i fuldstændig og totalt lige på kornet – og det samme gælder
karaktererne.
Om man kan lide animationen vil klart afhænge af smag og temperament. Præcis
som det for eksempel gælder for spillefilmsudgaven af South Park. Men den
tilfører konceptet en rå friskhed, der understreger autenticiteten.
Den største styrke ved ”Blokhavn” er dog, at den formår at sætte et spejl op over for alle vores indbyggede fordomme og dykke ned i sine personer og nå ind til følelserne bag den hårde ghettoslang. Et eksempel er drengen Davito, der i virkeligheden hedder David, men som har ændret navn for at passe ind i det etniske miljø og nu går all in med drengeomskæring og evig faste, fordi han prøver at indhente alle de ramadaner, han er bagud.
Samtidig er moralen om at prøve at møde folk med dialog frem for diagnose såre sympatisk og får en til at forlade biografen med en varm følelse i hjertet.
”Blokhavn” har ikke samme brede appel som for eksempel ”Ternet Ninja” (2018), og kommer derfor ikke til at slå samme publikumsrekorder. Men med de 60.000 nuværende følgere på Gigis sider på de sociale medier som base har den en god chance for at blive en pæn succes. Hvilket den fuldt ud fortjener.
Blokhavn – 76 minutter – Danmark – Instruktør: Troels Unneland, Sorena Sanjari, Malthe Emil Kibsgaard, Daniel Sanjari og Adrian Hosseinpour – Medvirkende (stemmer): Gigis, Birthe Neumann, Kjeld Nørgaard m.fl.