BRANCHEN: Det Danske Filminstitut sikrer den danske dokumentarfilmsarv
DHvis man ikke kender sin historie, kan man ikke forstå sin nutid. Sådan gælder det generelt, men også inden for film.
Det er kun få år siden, at Det Danske Filminstitut (DFI) startede et storstilet projekt for at sikre den danske stumfilmsarv og gøre den tilgængelig for det brede publikum.
DFI gik i gang med at digitalisere omkring 400 film fra perioden 1897-1928 og løbende gøre dem tilgængelige på et helt nyt site stumfilm.dk
Der er tale om et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber i fire år frem til udgangen af 2023. Og undervejs er der dukket film op, som ingen har set de sidste 100 år.
Som filmanmelder med stor interesse i filmhistorie har jeg allerede et pænt udvalg på reolen af gamle, danske stumfilm. Derfor skal der lyde et kæmpeklap til DFI for at gøre en stor del af de danske stumfilm tilgængelige for alle – og tilmed ganske gratis.
Og derefter vil jeg sende en ny klapsalve og en taknemmelig bøn afsted til DFI for deres seneste projekt.
Over de næste fire år vil DFI nemlig på lignede vis digitalisere omkring 700 danske dokumentarfilm produceret i perioden 1960-1990 og gøre dem tilgængelige for alle.
Dermed opfylder DFI et længe udtalt ønske fra de voksne danske over 30.
Dansk dokumentarfilm står utrolig stærkt i disse år både herhjemme og internationalt.
Danskerne er vilde med virkeligheden fortalt på film. DFI’s publikumsundersøgelser viser således, at danske dokumentarfilm kun overgås i popularitet af krimigenren, når der streames film herhjemme.
Men mens nutidens 20-30-årige unge har et rigt udvalg af virkelighedsbilleder fra deres opvækst lige ved hånden er flertallet af den danske befolkning afskåret fra at se dokumentarfilm fra deres egen opvækst og ungdom. De fleste danske dokumentarfilm fra 1960-1990 findes således kun som analogt materiale.
Det er det, som det nye projekt skal råde bod på. Målet er at sikre en skelsættende periode i dansk dokumentarfilm, der ellers ville være blevet glemt for eftertiden.
Eller som DFI’s direktør Claus Ladegaard udtrykker det:
”Som kilder til en mangfoldig, let formidlet oplevelse og forståelse af samfundsudviklingen det sidste halve århundrede er dokumentarfilmen uden sidestykke.”
”De kan give et umiddelbart indblik i, hvem vi var, hvad der optog tidligere generationer, hvordan vi har opbygget vores samfund, og hvad vores nutid er rundet af. På den måde er dette projekt i særklasse relevant som løftestang for Filminstituttets ambition inden for filmformidling. Det handler om historibevidsthed, om at stimulerte dialog og debat og om skabelsen af en fælles fortolkningshorisont”, forklarer Claus Ladegaard.
Et projekt af den størrelse er naturligvis ikke gratis. Sikringen af de 700 danske dokumentarfilm finansieres blandt andet via støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden, der hver isæt har givet 5 millioner kroner til projektet.
Derudover har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bevilget 3,5 millioner kronert til at etablere en ny webportal for danske, svenske og norske dokumentarfilm.