SERIE: Stranger Things Sæson 4 – Meget mere af det hele

286 millioner screening-timer!

Læg mærke til dette tal. Så mange timer gik millioner af mennesker rundt om på kloden ind hos Netflix og streamede, fra de første syv afsnit af fjerde sæson af kultserien ”Stranger Things” havde premiere fredag den 27. maj til weekenden var slut to dage senere.

Det enorme tal siger noget om, hvor meget tid og volumen, folk efterhånden bruger på at streame film og serier. Og det siger i særdeleshed noget om, hvor stor en popularitet ”Stranger Things” har fået, siden serien så dagens lys tilbage i 2016 og betog verden med sin blanding af coming of age, gys, humor og 80’er nostalgitrip.

Nu er serien så tilbage efter, at Netflix har skudt væksthormoner i sit guldæg og brugt flere penge end nogensinde før på den nye sæson.

Det ses, skulle jeg hilse og sige. Lige fra de første minutter i første afsnit, hvor vi atter en gang lander i Hawkins, den lille hårdt ramte provinsby i Indiana, som ligger placeret på en portal til en monsterfyldt parallelverden (og ja, Stephen King ville have elsket at bo her).

Simple scener, som at seriens hovedpersoner ankommer til gymnasiet eller er på besøg på et rulleskøjte-diskotek, har fået ekstra volumen med langt flere retro-klædte statister og vintage biler. De smukke butiksforsider ligner noget, som kulisse-designere har brugt umådeligt mængder arbejdstimer og lige så meget kærlighed på at bygge op. Og handlingen er overskudsagtigt blevet splittet op i hele fem spor på vidt forskellige geografiske steder: Indiana. Nevada, Californien, Alaska og Rusland.

På den måde har den nye sæson tilstrækkeligt med handlingstråde til, at de enkelte afsnit alle strækker sig grandiost over en times spilletid – kulminerende med det syvende afsnit, der er på 98 minutter.

Alt er således uden sammenligning større og mere imponerende.

På samme måde har man ændret tonen i serien markant. Sikkert ud fra den antagelse, at de horder af 12-årige, der blev betaget af Stranger Things Sæson 1, i mellemtiden er blevet 18 år og godt kan klare endnu mere gys og splat.

Det, der oprindeligt startede som en teenage-thriller i Spielberg-klassen, er nu blevet et fuldtonet horrordrama inspireret af klassikere som ”Eksorsisten” (1973) og ”A Nightmare on Elm Street” (1984). Lemmer brækkes og øjne stikkes ud på mest chokerende vis. Og til forskel fra tidligere sæsoners monstre, der lurede i skyggerne det meste af tiden, er denne sæsons hovedmonster i høj grad tilstede.

Den mørkere tone mærkes overalt. Ikke mindst i Hawkins – en by der på grund af portalen har været ramt af tragedier i flere omgange. Senest i slutningen af tredje sæson, hvor den afsluttende kamp mellem russiske agenter, et væsen kaldet ”The Mindflayer” og vores ressourcestærke børnehelte, kostede en lang række mennesker livet.

Det virker næsten som skæbnens ironi, at fjerde sæson kommer med forsinkelser på grund af den verdensomspændende coronaepidemi til en verden, der stadig er traumatiseret af pandemien.

Men samtidig graver manuskriptet også et spadestik dybere. Nu handler det ikke blot om at stoppe portalen og monstrenes hærgen, men om at forstå, hvordan den overhovedet er opstået. Og her må pigen Elle med de fantastiske kræfter konfrontere sider af sin fortid, hun ikke på nogen måde har lyst til.

De unges indbyrdes relationer er også modnet. Fra den første sæsons indledende pubertære familier omkring, hvem der var forelsket i hvem, handler det nu om mere komplicerede problemer i forhold til at involvere sig i parforholdet og udfordringerne ved langdistanceforhold.

Som streaming-statistikken fra Netflix viser, lever seriens nye sæson fuldt ud op til forventningerne på alle parametre. Og efter at have grovbinget de første syv afsnit venter vi nu utålmodigt på de to afsluttende sæsonafsnit, der kommer den 1. juli. Og til den femte og sidste sæson, der tidligst får premiere i slutningen af 2023.

Stranger Things Sæson 4 – 9 afsnit på 60-98 minutter – USA – Instruktør: Matt Duffer og Ross Duffer – Medvirkende: Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder, David Harbour, Gaten Matarazzo, Calb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp, Sadie Sink m.fl.