FILM: Jurassic World 3 – Sjov men også rodet afslutning på Jurassic World triologien

FLige som jeg aldrig glemmer, da jeg som 12-årig i 1977, så den første Star Wars film i Palads bio i København, glemmer jeg heller aldrig, da jeg som 28-rig i 1993 så den første Jurassic Park film.

Indtil da havde dinosaurusser kun været noget, man så på billeder i bøger eller som skelletter på sjældne udenlandske museumsbesøg. Levende dinosaurusser havde jeg kun set i en af sekvenserne i Disneys ”Fantasia” (1940), der gjorde et dybt indtryk på mig, da jeg så den i filmklub som 7-årig.

Men her for øjnene af publikum blev væsner, der havde været uddøde i 60 millioner år pludselig lyslevende i en grad, man aldrig havde set før. Og ikke som noget i en fjern fortid, men sat ind i en nutidig ramme over for moderne mennesker.

Det er Steven Spielbergs store fortjeneste, at han på den måde gav dinosauerne en renæssance og skabte en ny og enorm interesse omkring disse fascinerende dyr og gav hele verden buldrende dino-feber.

Flere gange undervejs i ”Jurassic World 3” tog jeg mig derfor i ønske mig tilbage til dengang for næsten 30 år siden. For selv om det stadig er flot at se dinoauerne udfolde sig på lærredet, så er det også blevet hverdag, og suset fra dengang mangler.

Faktisk er man ved at blive lidt dino-mat, efter at instruktøren Colin Trevorrow ellers restartede franchisen med kæmpesuccesen ”Jurrassic World” (2015) for syv år siden.

Handlingen tager fat fire år efter, at et vulkanudbrud udslettede Isla Nublar, og dinosauerne undslap øen. De færdes nu frit over hele jorden og skaber miljømæssige konsekvenser og koster menneskeliv.

Claire Dearing arbejder fortsat i en dinosaurus-beskyttelsesgruppe med at undersøge illegale dinosaurus-avlere, mens Owen Grady hjælper med at indfange løsgående dinosaurusser. De to hovedpersoner fra de foregående to Jurrassic World film bor i en afsides beliggende hytte i Nevada.

Samtidig et andet sted er de oprindelige Jurassic Park hovedpersoner Ellie Sattler og Alan Grant ved at efterforske, hvorfor store sværme af ellers uddøde kæmpegræshopper er vendt tilbage og truer jordens afgrøder.

Endelig smider manuskriptforfatterne også de oprindelige films sidste hovedperson kaosteoretikeren Ian Malcolm ned i den snurrende dino-gryde. Han arbejder nu for selskabet Biosyn Genetics, der har etableret et dinosaurus-fristed i de italienske dolomitter. Bagom foregår der imidlertid skumle ting i selskabet, der blandt andet har at gøre med kæmpegræshopperne.

Dermed er er lagt op til et underholdende møde ikke blot mellem hovedpersonerne fra de to Jurassic-triologier, men også mellem imponerende eksemplarer af de forhistoriske dyr.

”Jurassic World 3” bringer os frem til det punkt, som Ellie, Alan og Ian allerede forudså for 30 år siden: At dinosaurusserne uundgåeligt ville ende med igen at sprede sig over hele jorden. Og at vi mennesker ville blive tvunget til enten at tilpasse os eller blive udryddet.

Som sagt er den barnlige uskyld fra dengang tabt. I stedet er filmen for størstedelens vedkommende fyldt med hæsblæsende jagt- og actionscener indtil det ender i et formidabelt standoff mellem de tre stærkeste dyr på dino-savannen.

Så kan man leve med hovedløsheden er den afsluttende Jurrassic World film et udmærket bud på gedigen omgang sommerunderholdning i biografen.

Jurrassic World 3: Dominion – 147 minutter – USA, Malte og Kina – Instruktør: Colin Trevorrow – Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum m.fl.