BERLINALEN 2024 DAG 01 – Politisk drama præger festivalens start

Torsdag aften gik årets filmfestival i Berlin i gang, da et festklædt publikum i Berlinale Palatz overværede åbningsfilmen ”Small Things Like These” af instruktøren Tim Mielants.

Men bag feststemningen og de røde løbere gemte sig et politisk drama, der havde fyldt overskrifterne i ugen op til Berlinalens start.

Dramaet begyndte, da festivalen havde inviteret flere partimedlemmer fra det tyske højrefløjsparti Alternative für Deutschland (AfD) med tl åbningsceremonien. Det fik mere end 200 filmfolk til at skrive et åbent brev til festivalen, hvor de skrev, at de var chokerede over invitationerne.

”Vi mener, det er uforeneligt med festivalens forpligtelse til at være et sted for “empati, bevidsthed og forståelse”, som festivalen selv har deklareret under dets årlige pressemøde 19. januar og på festivalens hjemmeside”, lød det i brevet.

Derefter valgte Berlinalens ledelse at trække invitationerne tilbage, hvilket selvfølgelig fik nogle af de afviste til at udtale, at ”Berlinalen havde bøjet sig for det folkelige pres, der er bygget op af kulturpolitiske aktivister.”

Affæren trak også spor ind til et pressemøde tidligere torsdag, hvor Berlinale-juryen blev præsenteret. Her blev juryens formand – den kenyansk/mexicanske skuespillerinde Lupita Nyong’o spurgt, hvad hun menter om sagen. Hvortil hun diplomatisk svarede:

”Jeg er en fremmed her og kender ikke den politiske situation i Tyskland. Så jeg er glad for, at jeg ikke skal tage stilling til det spørgsmål.”

Den tyske instruktør Christian Petzold, der også var en del af juryen, var anderledes kontant:

”Alle disse spørgsmål og opmærksomhed gør AfD stærkere, end de er. Vi har diskuteret dette i dagevis og der er hundretusindvis, som demonstrerer imod dem. Jeg mener ikke, det er roblem, hvis der er fem AfD-medlemmer blandt publikum. Vi er ikke bange. Hvis ikke vi kan klare at have disse personer med, kommer vi til at tabe kampen….”

Så vidt det politiske drama og velkommen til det filmiske. De næste halvanden uge indtil søndag den 25. februar kommer til at stå i filmens tegn i Berlin. Og også i år kan man opleve en række danske indslag på festivalen:

  • Instruktøren bag den prisbelønnede ”Den skyldige” (2018) Gustav Möller, deltager i Berlinalens hovedkonkurrence med sin nye film ”Vogter”.
  • Instruktøren Birgitte StærmosesAfterwar” om efterdønningerne af Kosovo-krigen er udtaget til festivalens Panorama-sektion.
  • Det samme er to danske ko-produktioner. Den ene er Panorama-sektionens åbningsfilm, Levan Akins svensk-georgiske drama ”Crossing”, der er en ko-produktion mellem Sverige, Danmark, Frankrig og Tyrkiet.
  • Den anden er den kinesisk-danske ”Brief History of a Family” af instruktøren Jiajie Lin. Filmen er ko-produceret af danske Rikke Tambo for Tambo Film med støtte fra Filminstituttet.

Med disse ord ønsker CineMadsen alle en forrygende 74. Berlinale.