CINEMADSEN SHORT 17

”DRUK” NOMINERET TIL EN GOLDEN GLOBE
Det er ikke enhver dansk filminstruktør beskåret at få en film nomineret til en Golden Globe i kategorien ”Bedste Udenlandske Film”. Faktisk er det kun sket for ni danske spillefilm de sidste 65 år. Den første var Carl Th. Dreyers ”Ordet” i 1956, som endda endte med at vinde prisen. Og nu er Thomas Vinterbergs nyeste film ”Druk” så blevet nomineret. Filmen har gået sin sejrsgang i biograferne og på filmfestivaler, siden den sidste forår fik Cannes Festivalens prominente Official Selection stempel: I starten af februar vandt den i alt fem Robert statuetter. Sidste år i december ryddede den bordet ved European Film Awards med fire priser. I oktober 2020 vandt den hovedprisen på London Film Festival. På San Sebastian International Film Festival i september løb den med tre priser, og sådan kunne man blive ved. Golden Globe nomineringen er ekstra flot, fordi Thomas Vinterberg har været nomineret to gange før: Med ”Festen” (1999) og med ”Jagten” (2014). Nu scorer han så hattrick og hvem ved, måske lykkes det denne gang også at vinde. Ud over Dreyer har Bille August vundet en Golden Globe i 1989 for ”Pelle Erobreren”, mens Susanne Bier vandt sin Golden Globe statuette i 2011 med ”Hævnen”. Golden Globe priserne uddeles den 28. februar i Los Angeles.

TINE FISCHER BLIVER NY REKTOR PÅ FILMSKOLEN
Indrømmet, den havde jeg ikke lige set komme: Den 1. maj overtager Tine Fischer posten som rektor på Den Danske Filmskole. Det er en af den danske filmverdens helt store profiler, som dermed kaster sig ud i et overraskende jobskifte. Tine Fischer har siden 2003 været kunstnerisk leder for dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Ja, der er mange, der vil påstå, at hun er en af hovedårsagerne til, at CPH:DOX i dag er en af verdens største og mest velestimerede dokumentarfilmfestivaler. De seneste år har Tine Fischer også været administrerende direktør for paraplyorganisationen Copenhagen Film Festivals, der ud over CPH:DOX omfatter Cph Pix og Buster. Og nu er hun så blevet udpeget af kulturministeren og et enigt ansættelsesudvalg til at stå i spidsen for uddannelsen af de kommende generationer af filmstuderende. Filmskolen var centrum for et kæmpe drama i slutningen af 2019, hvor den daværende rektor Vinca Wiedemann forlod stillingen efter massivt pres fra eleverne og de ansatte. De var dels utilfredse med hjemsendelsen af den populære underviser Arne Bro, dels imod Wiedemanns vision om at gøre skolen mere akademisk. ”Skolen har været igennem et svært år, og jeg ankommer med den største ydmyghed og respekt over for det store engagement, eleverne har udvist. De har kæmpet for at bevare en praktikbaseret kunstskole, og den ambition og energi, der ligger i engagementet, glæder jeg mig vanvittigt til at møde og arbejde videre med”, siger Tine Fischer.

DANSKE FILM TOG PRISER VED SUNDANCE FILMFESTIVALEN
Mens der er lukket for biografture i øjeblikket, går det til gengæld strygende for danske film på filmfestivaler. Det så man for eksempel på årets Sundance Film Festival, hvor både publikum og juryen elskede de danske film. Danmark havde to film med på festivalen, og de vandt begge præmier ved det afsluttende prisshow. Camilla Nielssons ”President” vandt således juryens specialpris. ”Dette er moden filmkunst, når den er bedst”, lød begrundelsen for valget. ”President” handler om præsidentvalget i Zimbabwe i 2018. Filmen følger oppositionskandidaten Nelson Chamisas valgkampagne, da han forsøger at afsætte den siddende præsident Emmersom Mnangagwa.  Endnu mere prestigefyldt var det, at Jonas Poher Rasmussens animationsfilm ”Flugt” vandt hovedprisen – Grand Jury Prize – for bedste internationale dokumentar. ”Flugt er en øjeblikkelig klassiker. Den har alt, hvad man kan ønske sig i en film”, lød juryens begrundelse. ”Flugt” fortæller en autentisk historie om en afghansk teenager, der flygter til Rusland og derfra kommer til Danmark. Her får han opholdstilladelse og er i dag en voksen mand. Men filmen viser også, hvordan et traume kan ændre et menneskes identitet.